0850 532 22 67

LOGO DESTEK

e-Faturayı nasıl iptal edebilirim?

e Fatura iptali
e-Faturayı nasıl iptal edebilirim?

eFatura iptal itiraz işlemleri nasıl yapılır ?

e-Fatura senaryosu Ticari olması durumunda faturalar 8 günlük süre içerisinde iptal edilebilir. Eğer ticari e-Fatura düzenlenerek alıcı firmaya gönderilmiş ve iptal edilmek isteniyorsa, müşteri bu e faturayı 8 gün içerisinde reddedilebilir. Sonrasında yeni bir e-Fatura oluşturularak müşteriye yeniden gönderilmelidir.
e-Fatura senaryosu Temel olan e-Faturaların iptal seçeneği bulunmamaktadır. Temel e-Faturaların iptalinde aşağıdaki senaryolardan birisi uygulanabilir.

  • Alıcı firma göndericiye iade faturası düzenleyebilir.
  • Temel Fatura harici yollar ( Gib iptal/itiraz portalı, Kep, Noter )  aracılığı ile iptal edilebilir.

https://ebelgebasvuru.gib.gov.tr/ adresine e-imza veya mali mühür ile giriş yaparak düzenlediğiniz faturaları iptal/itiraz etmek için, fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal/itiraz talebi oluşturmanız gerekmektedir. Faturayı adına düzenlediğiniz mükellef fatura iptal/itiraz talebine onay verdikten sonra fatura iptal/itiraz olacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış teknik kılavuzda;

e-Faturalara elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; e-Faturayı düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir.

İptal/itiraz taleplerine ilgili faturanın alıcısı/satıcısı tarafından onay verilebildiği gibi, karşı tarafın onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır. Bilindiği üzere e-Faturalara Türk Ticaret Kanununun 18 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında belirtilen harici itiraz yolları ile de itiraz edilebilmekte olup aynı Kanunun 21 inci maddesinin (2) numaralı maddesinde “ Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır” hükmü bulunmaktadır. Başkanlığımızca geliştirilen ve ilerleyen bölümlerde açıklamalara yer verilen eFatura İptal/İtiraz portali ile e-Fatura uygulamasında iptal ve itiraz işlemleri, sistem üzerinden muhatabına iletilebilecektir.

e-Fatura uygulamasında iptal işlemleri, ticari fatura senaryosunda düzenlenen faturalara, faturanın alıcıya iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içinde e-Fatura sistemi içinden “Ret Uygulama Yanıtı” ile iptal işlemi yapılmaktadır.

Ticari Fatura Senaryosu dışında düzenlenen e-Faturalar ile ilgili olarak, e-Fatura İptal Portali aracılığı ile e-Faturaya taraf mükelleflerin, e-Faturanın alıcısına iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içerisinde mali mühür ya da elektronik imzalarını kullanmak suretiyle, iptal talebi oluşturmalarına ve kendilerine iptal talebi iletilen e-Faturalara ilişkin iptal taleplerini onaylayabilmelerine imkan getirilmiştir. 8 günü aşan sürelerde sistem talep oluşturulmasına ya da talebin onaylanmasına imkan vermemektedir.

e-Fatura uygulamasında itiraz işlemleri, Ticari fatura senaryosunda düzenlenen faturalara, faturanın alıcıya iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içinde e-Fatura sistemi içinden red uygulama yanıtı ile ya da harici yöntemlerle (TTK 18/3 te belirtilen noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) yapılmaktadır.

Temel ve diğer fatura senaryolarında düzenlenen faturalara, faturanın alıcıya iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içinde sadece harici yöntemlerle (TTK 18/3 te belirtilen noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) itiraz işlemi gerçekleştirilmektedir.

Ancak ihtar ve itiraz bildirimlerinin Sistem içinden yapılabilmesi için öncelikle TTK Madde 18’de belirtilen yöntem ve süreler dâhilinde söz konusu e-Faturaya itiraz edilmesi gerekmektedir. İhtar ve itirazların sistem içinden yapılması mümkün olmayıp, Bildirimin amacı, TTK kapsamında yapılan ihtar ve itiraz hakkında Başkanlığa bilgi verilmesidir. e-Faturaların sistem üzerinden iptal/itiraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi özellikle sistem bilgileri ile beyan, bildirim ve formlardaki bilgilerin uyumluluğunun sağlanması açısından gereklidir.

e-Fatura İptal/İtiraz Portalı, e-Fatura Senaryoları içinde sadece;

Temel Fatura senaryosunda (hem itiraz bildirim hem iptal uygulaması için alıcı veya satıcı tarafından talep başlatılabilir),

Ticari Fatura Senaryosunda (sadece itiraz bildirim uygulaması için alıcı veya satıcı tarafından talep başlatılabilir),

Hal Tipi Fatura Senaryosunda (hem itiraz hem iptal uygulaması için alıcı veya satıcı tarafından talep başlatılabilir) ve

Kamu Fatura Senaryosunda (sadece itiraz uygulaması için satıcı tarafından talep başlatılabilir olup alıcı onayı aranmayacaktır) kullanılabilecektir.

İşlem Türü ve Geçerli Senaryolar Süre ve Onay Durumu
İptal İşlemi – Ticari Fatura, Temel Fatura, Hal Tipi Fatura 8 gün içinde yapılır, alıcının onayı gerekli.
İtiraz İşlemi – Ticari Fatura 8 gün içinde yapılır, alıcının onayı gerekli. Harici yöntemlerle de itiraz edilebilir (Noter, Taahhütlü Mektup, Telgraf, KEP).
İtiraz İşlemi – Temel Fatura, Hal Tipi Fatura 8 gün içinde yapılır, alıcının onayı gerekli. Harici yöntemlerle itiraz edilebilir (Noter, Taahhütlü Mektup, Telgraf, KEP).
İtiraz İşlemi – Kamu Fatura 8 gün içinde yapılır, satıcı tarafından yapılır, alıcı onayı aranmaz. Harici yöntemlerle itiraz edilebilir (Noter, Taahhütlü Mektup, Telgraf, KEP).

 

Adınıza gelen faturaların, iptal/itiraz taleplerini listeyebilir istediğiniz taleplere imza kartınız ile imzalayıp onay verebilirsiniz.

TİCARİ FATURA İLE TEMEL FATURA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Temel ve ticari fatura senaryosu arasındaki fark nedir?

“Temel Fatura” ile “Ticari Fatura” arasında sadece faturaya sistem üzerinden itiraz imkanı açısından farklılık bulunmaktadır. Alınan ticari faturaya e-Fatura uygulaması üzerinden 8 gün içerisinde Ret veya Kabul yanıtı gönderilmesi imkanı vardır. Temel faturaya itiraz ise e-Fatura uygulaması üzerinden değil harici yollarla yapılabilmektedir.

eLogo eFatura Hizmetleri

Elogo Portalı veya elogo.com.tr üzerinden, e-fatura belgelerinizi sorgulayabilirsiniz. Bu sayede, gönderilen veya alınan e-faturaların durumunu, içeriğini ve geçerliliğini kontrol edebilirsiniz.

Elogo’nun hizmetleriyle ilgili daha detaylı bilgilere elogo.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Misc Danışmanlık, Logo Yazılım İş Ortağı ve eLogo İş Ortağı olarak elektronik fatura süreçlerinizi kolaylaştıran ve yönetmenizi sağlayan pek çok çözüm sunmaktadır. bu konuda tüm sorularınızı bize iletebilirsiniz.

gib e fatura iptal itiraz portalını kullanark efatura iptali nasıl yapılır

Destek Almak için

Destek almak, destek anlaşması yapmak, Lem yenilemesi yapmak için bize ulaşabilirsiniz.

Sorularınız ve talepleriniz için 0850 532 22 67 numarasından bizi arayın veya bize yazın biz size ulaşalım.